Pysy työelämän muutoksessa mukana, ala kehittämään osaamistasi nyt!

Kirjoittaja Teemu Ruuska 04.04.2018 0

 

Juho Toivola kirjoitti LinkedInissä näin:

 

”1900-luvulla hyvä työntekijä oli sellainen, joka sitoutui työnantajaan koko elämänsä ajaksi ja osallistui tarvittaessa järjestettyihin koulutuksiin ja kehitysohjelmiin.

2000-luvulla hyvä työntekijä on sellainen, joka ottaa itse vastuun omasta kehittymisestä ja oppimisestaan, ja käy vaikka välillä muualla töissä, jos tämä on kehittymisen näkökulmasta perusteltua.”

 

Pysy työelämän muutoksessa mukana, ala kehittämään osaamistasi nyt! 1

 

Olen Juhon kanssa täysin samaa mieltä. Lisäisin myös tuohon sen verran, että ne jotka jättävät oman osaamisen kehittämisen oman työnantajan tai jopa yhteiskunnan vastuulle, on heillä iso vaara nykymaailmassa tippua työelämän kelkasta pois.

Olen useita kertoja kirjoituksissa lainannut Osuuspankin entisen pääjohtajan Reijo Karhisen lausetta Helsingin Sanomien haastattelusta ja teen sen nytkin. Karhinen totesi haastattelussa viime vuoden loppupuolella näin:

 

“Meillä on jo kiire saada toimihenkilömme ymmärtämään, että taito oppia uutta tulee olemaan aivan keskeistä. Ihmisten pitää herätä siihen, että tätä työtä, jota hän tekee, ei ehkä tulevaisuudessa ole.”

 

Karhinen viittasi tällä kommentilla pankkialalla kiihtyvän digitalisaation, kun uudet it-järjestelmät tekevät esimerkiksi laina- ja vakuutusasioiden käsittelyn automaattisesti. Tämän seurauksena tuhansia tehtäviä tulee häviämään pelkästään OP:ssa. Tämä on yksi erittäin hyvä ja konkreettinen esimerkki siitä maailmasta, jossa tällä hetkellä elämme. 

 

Kun keskustelen itsensä ja oman osaamisen kehittämisestä tuttujen ja tuntemattomien kanssa, nousee hyvin vahvasti esille se, että useille oppiminen tarkoittaa edelleen, joko koulun penkille palaamista tai sitten johonkin ”viralliseen” koulutukseen osallistumista. Tämän virheellisen ajatuksen korjaan yleensä välittömästi ja totean, että kiitos digitaalisuuden, oppia ja omaa osaamista voi kehittää loistavasti ihan paikasta ja ajasta riippumatta. Riittää kun käsien ulottuvilla on tietokone, älypuhelin, tabletti tms. ja siinä toimiva internet-yhteys.

Verkko on tänä päivänä täynnä huikeita ilmaisia tiedon ja oppimisen lähteitä. Mistä asiasta tahansa haluaa tietoa, niin ei tarvitse kuin kirjoittaa se Googleen niin löytää kymmeniä, satoja tai jopa tuhansia artikkeleita kyseisestä asiasta. Menemällä Youtubeen tapahtuu täysin sama, mutta videoiden muodossa.

Näiden lisäksi verkosta löytää useita palveluita ja digitaalisia oppimisympäristöjä, joista osa on ilmaisia ja osa maksullisia ja joiden avulla oman osaamisen kehittäminen on tehty todella helpoksi.

 

Ennen kuin alkaa kehittää omaa osaamista on kuitenkin hyvä hetkeksi pysähtyä ja miettiä, mihin tulisi satsata ihan realisminkin näkökulmasta. Se työ, jota nyt teet niin, onko sillä tulevaisuutta? Jos on, niin mitkä ovat ne taidot, jotka pitäisi hallita, jotta myös jatkossa olet kiinnostava vaihtoehto hoitamaan kyseisiä hommia?

Seuraavassa kirjoituksessani täällä Edunow:n blogissa tulen listaamaan viisi (5) loistavaa palvelua oman osaamisen kehittämiseen. Näistä yhden voin jo kuitenkin paljastaa, koska olet tälläkin hetkellä tämän kyseisen palvelun blogissa 😉

 

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

Teemulla on pitkä kokemus niin rekrytoinnista, suorahausta, myynnistä, markkinoinnista, online bisneksestä kuin kokonaisvaltaisesta liiketoiminnan kehittämisestä. Teemu on osakkaana useassa yrityksessä ja vuodesta 2014 asunut Madridissa, Espanjassa, jossa hänen kansainvälinen näkemys ja osaaminen on myös kasvanut uusiin mittasuhteisiin.

 

Jaa artikkeli

Keskustele